מצבה ביהדות היא אלמנט בעל ערך מיוחד, שכן היא משמשת לציון מקומו של הנפטר. היא המקום אליו באים שארי הנפטר לחלוק לו כבוד אחרון, לציין את יום הפטירה, לקיים אזכרה ועוד.

לכן יש חשיבות מיוחדת למצבה ביהדות, כמו גם לאופן בו מעצבים אותה ואף לבחירת הכיתוב על גבי המצבה.

מצבה יהודית – אנכית או אופקית?

בבתי הקברות בישראל כמעט שלא רואים מצבה אנכית עומדת. עם זאת, בבתי הקברות היהודיים באירופה דווקא היה נהוג להציב מצבות אנכיות מתנשאות לגובה.

לכן מנהג הקמת מצבה אופקית, או מצבה נמוכה יחסית אינו בהכרח מנהג יהודי, אלא מנהג שמקורו בארצות האסלאם ובארץ ישראל.

עם זאת, מנהג הקמת מצבה שטוחה, אופקית או נמוכה, הפך מקובל בבתי הקברות בישראל ולכן נהוג לחשוב כי מצבה יהודית היא מצבה אופקית, או נמוכה.

למעשה, התשובה לשאלה מהי מצבה יהודית טמונה בעיקר בסגנון הכיתוב המופיע על המצבה ובמועד הקמת המצבה על הקבר.

דיני הקמת מצבה ביהדות

ביהדות כמו ביהדות, קיימים מנהגים שונים לעדות שונות, כמו גם חכמים ופוסקים שונים לאורך הדורות. לכן חלק מהדינים הקשורים להקמת מצבה הם שונים מעדה לעדה, בין פוסק לפוסק ולפעמים אפילו סותרים. הנה כמה מהדינים המעניינים בתחום:

* מועד הקמת מצבה רוב העדות נוהגות להקים מצבה 30 יום לאחר הפטירה. עם זאת, פוסקים וחכמים רבים לאורך הדורות קבעו כי יש להקים מצבה לאחר 7 ימים, כלומר בסוף השבעה. הטעם לכך קשור לכינוי ההלכתי של המצבה, המכונה: “נפש”, כי מצבה מעניקה מנוחה שלמה לנפש ולכן יש להקים אותה במהירות וללא דיחוי.

* פשטות המצבה חכמים רבים פוסקים כי יש להקים מצבה פשוטה וצנועה שאינה עולה כסף רב. אם נותר כסף לאחר הקמת המצבה – יש לתרום אותו לצדקה.

* תמונת הנפטר חל איסור ביהדות לקשט מצבה בתמונת פנים של אדם, אילו של הנפטר עצמו, בגלל חשש מפני עבודה זרה והלכות גויים. עם זאת, פוסקים שונים לאורך הדורות דווקא התירו במקרים מסוימים מצבה עם תמונה.

* לשון הקודש שפת הכיתוב על המצבה חייבת להיות עברית. 

* תאריך הפטירה גם תאריך הפטירה והלידה של הנפטר חייב להיות מצויין לפי לוח השנה העברי ללא ציון תאריך לועזי.

* צניעות כיתוב על המצבה צריך לתאר את הנפטר באופן צנוע מתוך זהירות שלא להפריז בתארים ושבחים שאינם במקומם.

* כבוד מצד שני, אסור לכתוב על המצבה מילים משפילות או מבזות – אפילו אם הנפטר בעצמו ביקש זאת במפורש.

* בית לנר מומלץ להקים בית לנר צמוד למצבה, כדי לאפשר הדלקת נרות לעילוי נשמת הנפטר.

לסיכום, הקמת מצבה לפי היהדות היא מצווה חשובה בפני עצמה ויש לקיים אותה. על המצווה הזו קיימים מנהגים ודינים, אשר יהודים מאמינים מקפידים למלא. 

מצבה.קום מציע מגוון אפשרויות רחב לבחירת האבן המתאימה ביותר להקמת מצבה יהודית ליקיריכם. לקבלת ייעוץ נוסף, התקשרו אלינו: 050-5287704