קטלוג מוצרים
- מצבות
- אנדרטאות
- מצבות מיוחדות
- מצבה זוגית
- מצבה בצורת לב
- מצבה מאבן טבעית
- מצבה מסלעים מפוסלים
- מצבה מסלע זכוכית
- מצבה מאבני חן
- מצבות יפות
- מצבות מעוצבות
- מצבה מסלע בולבוס
- מצבות מסלע בזלת
- מצבות מסלע מקופלת
- מצבה מסלע שוויץ
- מצבה מסלע מקופלת זהב
- מצבה מסלע בורדו
- מצבה מסלע גרניט
- מצבה מסלע לקט פראי
- מצבה מסלע אסייתי
- מצבה מסלע טרוורטין
- מצבות מסלע אוניקס
- מצבה מסלע ירדן
- מצבה מסלע טוף
- מצבה
- בתי נר למצבה
- לבבות מאבן לקישוט
- כדים למצבה
- בלוג
קטגוריות
חפש באתר
הוספת תמונה על מצבה הפכה נפוצה עם השנים האחרונות, בעיקר בעקבות עולים ממזרח אירופה – שם זהו נוהג מקובל.
זוהי דרך אישית במיוחד להנציח את זכרו של אדם אהוב שנפטר, אך בישראל עולה השאלה – האם מותר לשים תמונה על מצבה לפי ההלכה?
מצבה עם תמונה – מותר או אסור?
לפי ההלכה היהודית, הצבת תמונה במקום שבו מתפללים היא אסורה, כדי למנוע מצב שבו המתפללים פונים אל פני התמונה ועלולים בטעות להיראות שמתפללים אליה.
איסור אחר על המנהג לשים תמונה על מצבה עומד על הפסוק “ובחוקותיהן לא תלכו” מתוך ספר ויקרא י”ח ג’, לפיו יש להתרחק ממנהגים שונים של עמים זרים, כדי למנוע מצב של עבודה זרה בעקיפין, או בשוגג או במכוון.
אחרים מאמינים כי הצבת תמונת הנפטר על המצבה עלולה למשוך רוחות רעות ולגרום צער רב לנפטרים (אם הם יראי שמים).
משום כל הטעמים הללו, בבתי קברות דתיים ומסורתיים, אסור לשים תמונה על מצבת הנפטר וכך גם לפי פוסקי הלכה ולפי המנהגים היהודיים.
עם זאת, בבתי קברות חילוניים מותר לשים תמונה על מצבת הנפטר ולכן, אם זוהי דרככם להנציח את זכר הנפטר בצורה המתאימה לכם ביותר – רצוי לברר מראש מול בית העלמין אם זה אפשרי.
מצבות עם תמונה בהיסטוריה היהודית
חפירות ארכיאולוגיות ברחבי הארץ והעולם מראות כי לאורך ההיסטוריה היו תקופות שונות בהן התקינו פסלים ותמונות על גבי מצבות של יהודים ושל נפטרים מעם ישראל.
נראה כי היה זה נוהג קבוע ומקובל בתקופות שונות, אלא שתקופות אלה (לפי מחקרים של היסטוריונים וארכיאולוגים) היו תקופות שבהן עם ישראל התרחק מהתורה ופעל תחת השפעה אינטנסיבית של עמים זרים.
למשל בתקופת האימפריה היוונית והאימפריה הרומית, כאשר היהודים לא רק היו נתונים תחת השפעה של התרבות האימפריאליסטית החזקה מהם, אלא גם לעיתים קרובות נאלצו לפעול תחת איומים וגזרות.
עם זאת, במקרים נדירים, התירו לבני המשפחה לשים תמונת הנפטר על המצבה, כדי למנוע שברון לב ולעזור לקרובי הנפטר להתמודד עם האבל בדרכם. אך מקרים אלה היו נדירים מאוד ויוצאי דופן.
לכן רוב החוקרים גורסים כי גם לאורך ההיסטוריה, הצבת פסלים ותמונות של הנפטרים לא היו נהוגים בבית קברות יהודי ולכן מנהג זה אינו מתאים לקבורה לפי ההלכה היהודית.
עם זאת, ראוי לציין כי כיום במדינת ישראל מכבדים את כל מנהגי הקבורה ולכן יש בתי קברות חילוניים בהם אפשר להציב מצבה עם תמונת הנפטר.
לסיכום, אחרי פטירת אדם אהוב, אתם עשויים להימצא בתקופה של קבלת החלטות מורכבות רגשית ומעשית. צוות מצבה.קום מספק מגוון איכותי של אבנים לבניית מצבה, לצד ייעוץ מקצועי בבחירה ועיצוב של מצבות. נשמח לעמוד לצדכם בעת הזו ולספק לכם מענה לכל שאלה. חייגו אלינו: 050-5287704